Carl von Linné och det svenska julfirandet
Carl von Linné är en av de mest kända svenskarna genom historien, han står bland annat staty i Chicago i USA. Han föddes år 1707 i Småland och var en framgångsrik botaniker, geolog, läkare och zoolog. Linné lade grunden till vår moderna nomenklatur inom biologin och dagens systematik som grupperar djur och växter.
Bland alla växter som Carl von Linné skrev om hittar vi granen, som han nämnde vid många tillfällen i sina skrifter. Än idag är granen en självklar mittpunkt i det svenska julfirandet, och för den som vill köpa julgran går detta även att göra på nätet. Det är nu möjligt att beställa en frodig och vacker ekologisk julgran direkt till dörren för den som vill spara tid i julstöket.
Julstänger och granris
Under Carl von Linnés tid reste man en så kallad julstång på gården runt jul. Det var en kvistad och barkad liten gran som hade ett julkors eller en ruska i toppen. En dekoration kunde också vara utskuren i barken. Carl von Linné skrev i ”Ungdomsskrifter” år 1734 att de två granstängerna ställdes utanför porten, och stod sedan där året igenom, såvida de inte behövdes till något annat nödvändigt.
Han skrev också om andra sätt att använda granar under julen. I sin ekonomiska krönika om växter berättade Linné om hur granris lades på stuggolvet för att skapa en frisk doft för både djur och människor. Det var också vanligt att bondefolket lade vit sand på golvet då det saknades mattor. På 1700- och 1800-talet fanns inte alltid julgris tillgängligt. En vanlig julrätt var i stället kokad fisk eller en soppa av russin, sviskon och risgryn som smaksattes med ättika och sirap.
Linnés gärning
Carl von Linné skrev många av sina verk på latin, och hans latinska namn var Carolus Linnæus. Han föddes på landsbygden i Småland år 1707, och utbildade sig senare vid Uppsala universitet. Här började han föreläsa i botanik år 1730, och vistades mellan 1735 och 1738 i Nederländerna. Linné blev medicine doktor år 1735 och tjänstgjorde under sin tid i Nederländerna som läkare, samt gav ut första upplagan av sitt verk Systema naturae.
Han återvände till Sverige och arbetade mellan 1738 och 1741 som läkare i Stockholm. I juni månad år 1739 grundade han Kungliga Vetenskapsakademien tillsammans med fem vetenskapsmän, och åkte på flera resor under 1740-talet. Målet med resorna var att klassificera djur och växter samt samla in och katalogisera dem. Han fortsatte att klassificera och samla in växter, djur och mineraler även på 1750- och 1760-talen. Samtidigt publicerade han många skrifter.
Linnés arbeten anses ligga till grund för den moderna ekologin. När han dog hade han uppnått en status som en av Europas mest erkända och hyllade vetenskapsmän. Numera kallas han för fadern till den moderna taxonomin. Än idag finns huvuddelen av hans herbarium bevarat i London, samlat i ”Linnean Society of London” som ligger i Burlington House. Under sina sista år var han sjuk i malaria och drabbades även av flera slaganfall. Linné dog i sviterna från sina slaganfall i januari 1778.