Res i Carl von Linnés fotspår

Carl von Linné reste land och rike runt i sitt sökande efter nya arter av växter och djur. Botanik var hans stora passion i livet och inget kunde stoppa honom från att försöka upptäcka allt som fanns att veta om dem. Han skapade sitt eget system för hur man skulle klassificera de olika växterna och djuren som vi använder än idag. Om du är intresserad av botanik, vad passar då bättre än att resa runt i Sverige för att uppleva vad han upplevde?

Så planerar du resan

När du ska ut och resa i Linnés fotspår behöver du komma ihåg att det inte fanns hotell och bebyggelse överallt på hans tid. För att följa i hans fotspår så korrekt som möjligt bör du därför campa. Det viktigaste när du campar är att du har ett bra tält som tål alla väder. Sedan måste du ha plats för anteckningsblock och penna samt uppslagsböcker så att du själv kan försöka identifiera de växter och djur du ser. Du kan sedan dubbelkolla vad du kommit fram till med vad som står i boken och på så sätt lära dig nya saker. Om du vill leva ut hans resor till 100 % bör resan utgå från Uppsala. Carl flyttade till Uppsala för att plugga på Uppsala Universitet år 1728. Han bodde sedan i staden under större delen av sitt liv tillsammans med sin familj.

Dit reste han

Linné reste över hela landet så du kan resa i princip var du vill för att uppleva vad han upplevde. En av hans större expeditioner gick upp till Lappland från Uppsala. Där färdades han upp till Umeå via Lycksele och sedan längs med Umeälven. Under varje expedition hade han med sig ett anteckningsblock där han förde dagbok och beskrev allt från vad han hade på sig till de växter han upptäckte. En annan av hans resor gick till Skåne, från Jonstorp till Landskrona längs Öresundsleden och Kullaleden. Där beskrev han folkseder, nya sätt att bygga hus och allt annat han såg. Om du skulle vilja kan du också resa runt jorden i hans fotspår eftersom han skickade ut sina lärjungar på uppdrag runt om i världen för att samla in information om växter utanför Sverige. Med andra ord kan du åka lite var du vill för att upptäcka så som Carl von Linné gjorde. Skillnaden är ju dock att han i princip alltid vandrade under sina upptäcktsfärder så det skulle ta väldigt lång tid att ta sig an alla hans rutter så som han gjorde.