Skapa din egen Linnéträdgård

Carl von Linné är även känd för sina trädgårdar med blomrabatter och kryddträdgårdar. Det är lätt att bli inspirerad av dessa odlingar och många vill återskapa en del av det i sin egen trädgård. För att lyckas med sin odling är det bra att förbereda trädgården.

Underlätta arbetet med anläggningen

Att gräva upp en trädgård kan vara ett tungt arbete, särskilt om det gäller större ytor. All mark är inte lämpad att odla i, särskilt jord som innehåller mycket grus, sten och rötter. Hyr därför en minigrävare för att underlätta förarbetet och nå ett bättre resultat. Välj sedan bra matjord som innehåller näring samtidigt som den dränerar. De flesta växter vill varken torka ut eller stå blött om rötterna. Att hyra minigrävare är enkelt och väl värt det för att förändra tomten och uppnå det du vill.

Välj rariteter och klassiker för att odla svensk historia

I äldre trädgårdar återfinns ofta klassiska perenna växter som ofta kallas mormorsblommor. De har odlats i Svenska trädgårdar under lång tid och utgör ofta en bra grund vid anläggning av nya rabatter. Just Carl von Linné är känd för att samla växter från världens alla hörn, både vanligt förekommande och ovanliga rariteter. För att skapa en liknande trädgård kan det därför vara intressant att komplettera de klassiska växterna med något ovanligt eller överraskande. Besök gärna Linnés trädgårdar, hämta inspiration från skrifter på internet och titta i böcker om blommor och odlingar. Genom att hyra en minigrävare kan du få plats med allt du vill, förutsatt att ytan finns.

Blanda och skapa konstverk

Det finns många råd kring hur blomrabatter och grönsaksland ska utformas och arrangeras. Avgränsande ytor, rader och grupperingar skapar tydlighet. Att blanda olika typer av växter skapar istället en tavla med växter i olika höjd, färg och form. Lek gärna med möjligheterna och blanda perenner och lökar med sommarblommor. Kom även ihåg att inkludera gräs och välja oansenliga växter i gröna nyanser för att bryta upp havet av blommor. Låt gärna samma växt återkomma på flera platser. Många grönsaker och blommor blir oerhört fina tillsammans, så testa att odla blommande gräslök, hög majs, bladkål eller chili tillsammans med blommor.

Oavsett vilken inre bild du har av Carl von Linnés vackra trädgårdar finns det alla möjligheter att återskapa en del av det i din egen trädgård. Växter får oss trots allt att må bra, oavsett om rabatterna är stora eller små.