Carl von Linné – växternas mästare

Många känner till Carl von Linné som den mest kända vetenskapsmannen och botanisten i Sveriges historia. Carl von Linné skapade bland annat systematiska scheman i naturen och namngav flera tusen växter.

Från Linnaeus till Linné

Carl von Linne föddes den 13 maj 1707 i småländska Råshult. Han var mycket begåvad och ivrig att lära sig nya saker. Under sin uppväxt utbildade han sig till både läkare och geolog, men även till zoolog och botaniker. Carl hette från början Linnaeus i efternamn, men år 1757 blev han adlad och fick namnet Carl von Linné. Innan Carl blev adlad utsågs han år 1741 till professor i Uppsala. När Linné bodde i Uppsala flyttade han in i bostaden i Akademiträdgården som är en del av Botaniska trädgården. Idag är denna del av trädgården uppkallad efter Carl von Linné och Linnéträdgården invigdes den 30 juni 2007 med besökare från världens alla hörn. Än idag kan man finna underbara illustrerade böcker med Linnés presentationer av tusentals kända växter som han själv namngav. I Linnés namnsystem för växter kom han på att använda de latinska namnen för att sedan länka till namn som vi lättare kunde komma ihåg och uttala. Växter är fantastiska att beskåda och vill man liksom Linné börja odla blommor eller grönsaker, kan man fördelaktigt handla på https://www.wexthuset.com/ som har allt inom det gröna. Man kan även köpa växthus, få unika tips eller handla smarta odlingspaket med färdiga kit.

En sann inspiratör

Carl von Linné är än idag en sann inspiratör när det gäller trädgårdar, odling och växter. I dagens industrisamhälle behöver vi Linnés gröna inspiration och bli påminda om hur mycket vi behöver naturen. Linné hade redan på sin tid en stor kunskap om växternas helande förmåga. Han ansåg att te bryggt på olika örter spelade en viktig nyckelroll i läkandet av sjukdomar. Carl von Linné har gjort ett stort avtryck på sin omvärld. Än idag inspireras nämligen både biologer och botaniker av hans storverk och system. Ett begrepp som används idag av många botaniker och biologer är taxonomi. Med detta menas att man delar upp organismer i ett system som heter taxa. Taxa står för bruk, regel och ordning. Carl von Linnés idéer inom taxonomi används än idag 300 år senare och vi fortsätter att inspireras av hans enastående kreativitet och passion för det gröna.

Previous article

Tillbaka till Uppsala

Next article

I Stockholm