Doktorsexamen i Holland

Efter att Saras fader bestämt att Carl måste skaffa sig en doktorsexamen i medicin för att få gifta sig med hans dotter reste Carl till Holland för att disputera och få sin doktorsexamen för att senare kunna äkta den vackra flickan han mött i Dalarna.

På den tiden var Holland och framförallt staden Harderwijk känt för att ge ut doktorsexamen på så kort tid som en vecka om man bara bevisade sin tes. Först provade Carl Linneaus att redogöra för en uppsats om malarias uppkomst som han skrivit redan hemma i Sverige, men fick avslag. Han skrev då och försvarade sin doktorsavhandling om frosseri, vilket då var en vanlig sjukdom som många dog av. Namnet kom från den frossa patienter som insjuknat upplevde från den höga feber de fått. Enbart några dagar senare fick han sin doktorsexamen. Han hade då varit i Holland i ungefär två veckor.

Carl stannade sedan i Holland, framförallt i Leiden, och började publicera skrifter. Bland annat sin världsberömda Systema Naturae som påvisade ett nytt system för att dela in växter och djur i olika grupper. På de 2,5 åren som han var i Holland hann han ge ut hela 12 vetenskapliga skrifter som etablerade hans rykte inom den vetenskapliga världen.

Previous article

Utbildning

Next article

Tidigt liv